Uitwisseling elektronische patiŽntgegevens in ziekenhuis gedurende aantal uren niet mogelijk door netwerkstoring (11/02/11)

On-page link, opens in this window Beoordeling
On-page link, opens in this window Organisatie
On-page link, opens in this window Betrokkenen
On-page link, opens in this window Soort (persoons)gegevens
On-page link, opens in this window Type incident
On-page link, opens in this window Omschrijving van het incident
On-page link, opens in this window Respons van de organisatie
On-page link, opens in this window Bronnen

Beoordeling

★★ (de informatie over het datalek komt uit meerdere bronnen)

Organisatie

BovenIJ Ziekenhuis, Amsterdam.

Betrokkenen

PatiŽnten van het ziekenhuis.

Soort (persoons)gegevens

Gegevens in het patiŽnteninformatiesysteem Ezis en mogelijk ook andere gegevens.

Type incident

Inbreuk op de beschikbaarheid van de verwerkte gegevens.

Omschrijving van het incident

"De storing heeft niet geleid tot gevaarlijke situaties voor patiŽnten. [...] De storing ontstond vrijdagochtend 11 februari om 08.42 uur. De storing bleek te zitten in de communicatie tussen de twee belangrijkste netwerkcomponenten. Dit werd veroorzaakt door een defect in een component op een andere plaats in het netwerk. Alle systemen werkten afzonderlijk van elkaar normaal, maar waren niet in staat om gegevens uit te wisselen, aldus de voorlichting van het ziekenhuis. Tijdens de storing was het niet mogelijk om toegang te krijgen tot het patiŽnteninformatiesysteem Ezis. PatiŽnten die een afspraak hadden op de polikliniek konden wel gezien worden door de specialist, maar voor de specialist was het niet mogelijk de oude uitslagen van radiologie- en/of laboratoriumonderzoek te bekijken. De storing heeft geen gevolgen gehad voor de patiŽntbewakingsapparatuur. [...] Alle systemen werken inmiddels weer naar behoren. Ook kunnen in het ziekenhuis weer patiŽnten opgenomen worden." (Computable, 11/02/14)

"Het probleem zat in een niet goed functionerende [switch]. Het opsporen van het probleem, in het netwerkjargon beter bekend als Ďpinpointen', duurde even. 'De switch had last van een Ďspanning tree' die in de war was', aldus [...], werkzaam als coŲrdinator infrastructuur bij het BovenIJ Ziekenhuis. Een spanning tree protocol (stp) wordt gebruikt om redundantie van paden in een netwerktopologie te beheersen. Door de niet goed functionerende switch konden werknemers in het ziekenhuis op hun schermen geen informatie meer zien. [...]: ĎHet is vergelijkbaar met als je op de snelweg in een file staat: je wilt rijden maar je kan niks. De niet goed functionerende switch is vervangen door een andere switch van [hetzelfde merk]." (Computable, 11/02/15)

Respons van de organisatie

"De Inspectie voor de Gezondheidszorg is ingelicht over deze calamiteit. [...] Tijdens de storing is besloten geen nieuwe patiŽnten te accepteren via de spoedeisende hulp en poliklinieken. Na vervanging van het beschadigde component en een herstart van het systeem waren de problemen vrijdagavond rond tien uur opgelost. Om er zeker van te zijn dat er geen nieuwe storing zou optreden, werd besloten om met het opnemen van nieuwe patiŽnten te wachten tot zaterdagochtend." (Computable, 11/02/14)

"Bij het oplossen van het netwerkprobleem was er hulp van ict-dienstverlener [...]. ĎDie wisten het netwerkprobleem snel op te sporen en te verhelpen', aldus [de coŲrdinator infrastructuur]. 'Na het netwerkincident gaan we een evaluatie doen, waarbij actiepunten worden uitgezet.'" (Computable, 11/02/15)

Bronnen

Eerste publicatie:
Off-site link, opens in new window De Volkskrant: Computerstoring treft BovenIJ ziekenhuis (11/02/11)
Off-site link, opens in new window Computable: Netwerkstoring treft BovenIJ Ziekenhuis (11/02/14)
Off-site link, opens in new window Computable: 3Com-switch veroorzaakte storing BovenIJ (11/02/15)Creative Commons License

Al het oorspronkelijke werk op deze website © 2001-2011 D9D1E2.COM. Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.