FAQ en contactgegevens

On-page link, opens in this window Wat is een datalek?
On-page link, opens in this window Waar komt de informatie vandaan?
On-page link, opens in this window Is het overzicht van datalekken volledig?
On-page link, opens in this window Contact

Wat is een datalek?

In dit overzicht hanteer ik een brede definitie van een datalek, namelijk 'een inbreuk op de beschikbaarheid, integriteit en / of de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens'. Bij de keuze om een incident al dan niet in dit overzicht op te nemen kijk ik kritischer naar inbreuken op de beschikbaarheid en de integriteit dan naar inbreuken op de vertrouwelijkheid. Vragen die ik me daarbij stel zijn: 'om wat voor persoonsgegevens en om wat voor systemen gaat het?', 'lijkt het om een structureel probleem te gaan?' en 'lijkt het erop dat een of meer betrokkenen duidelijk aanwijsbare schade hebben ondervonden?'.

Waar komt de informatie vandaan?

Alle informatie die hier wordt gepubliceerd is afkomstig uit nieuwsberichten en andere openbare bronnen.

Is het overzicht van datalekken volledig?

Nee. De voornaamste reden is dat lang niet alle datalekken in de openbaarheid komen. Nieuwsberichten over datalekken geven informatie over individuele gevallen; rapportages die worden gepubliceerd door beveiligingsbedrijven, auditkantoren en organisaties zoals GOVCERT geven een beeld van trends.

Bij mijn weten zijn er drie andere overzichten van datalekken, die zich alle drie richten op inbreuken op de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens:
Off-site link, opens in new window BoF: Zwartboek datalekken
Off-site link, opens in new window Karin Spaink: Dutch data breaches
Off-site link, opens in new window Rejo Zenger: Overzicht van datalekken

Ik heb de datalekken uit deze drie overzichten toegevoegd aan de overzichtspagina (bereikbaar via de keuze 'Menu' onderaan de pagina). Dit overzicht geeft een redelijk compleet beeld van wat er bekend is aan individuele gevallen in Nederland.

Contact

Ik ben te bereiken via webmsstr [let op de correcte spelling] - apestaartje - d9d1e2 - dot - com.Creative Commons License

Al het oorspronkelijke werk op deze website © 2001-2010 D9D1E2.COM. Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.