Ziekenhuis legt gedurende een dag niet-spoedeisende hulp stil als gevolg van softwarefout in switches (11/08/11)

On-page link, opens in this window Beoordeling
On-page link, opens in this window Organisatie
On-page link, opens in this window Betrokkenen
On-page link, opens in this window Soort (persoons)gegevens
On-page link, opens in this window Type incident
On-page link, opens in this window Omschrijving van het incident
On-page link, opens in this window Respons van de organisatie
On-page link, opens in this window Bronnen

Beoordeling

★★★ (het datalek is opgenomen in de overzichten van BoF, Karin Spaink en / of Rejo Zenger)

Organisatie

Universitair Medisch Centrum Groningen.

Betrokkenen

PatiŽnten en mogelijk ook personeel van het ziekenhuis.

Soort (persoons)gegevens

Gegevens die worden verwerkt in de geautomatiseerde systemen van het ziekenhuis.

Type incident

Inbreuk op de beschikbaarheid van de verwerkte gegevens.

Omschrijving van het incident

"Het Groningse ziekenhuis UMCG is vandaag getroffen door een grote storing in het ict-netwerk. Daardoor konden alleen spoedoperaties doorgaan. Het is de derde grote storing in drie jaar. De storing in het netwerk ontstond vanmorgen vroeg. In de loop van de middag kwam het netwerk weer langzaam op gang. PatiŽnten die zich meldden bij de spoedhulp en poli's werden doorgestuurd naar het eveneens Groningse Martiniziekenhuis, degenen die een niet-spoedeisende operatie moesten ondergaan werden afgebeld. De poliklinieken draaiden op beperkte schaal door, [...]. Bij medische handelingen die veel computerkracht nodig hadden, zoals het opvragen van foto's, werd het werk wel stilgelegd. Het is de derde computerstoring bij het ziekenhuis in drie jaar. Vorig jaar legde een storing in een server het netwerk vijf dagen plat. In november 2009 was er een defect in de tijdsregistratie, waardoor personeel niet meer in de digitale agenda kon kijken en niet meer duidelijk was welke patiŽnt op welk tijdstip met welke arts een afspraak had." (WebWereld, 11/08/11)

"Door de storing was er in het hele ziekenhuis geen internet en lag de website plat. Ook was het UMCG telefonisch slecht bereikbaar. Ambulances met lichtgewonde patiŽnten werd donderdag verzocht naar een ander ziekenhuis uit te wijken. Het UMCG schat dat zo'n driehonderd patiŽnten tevergeefs naar het ziekenhuis kwamen. Tien operaties,die zonder problemen konden worden uitgesteld, kwamen te vervallen. Alle spoedoperaties konden wel gewoon doorgaan." (Nu.nl, 11/08/11)

"De switch bevindt zich in het hoogste niveau van het netwerk en de storing zorgde ervoor dat alle in hiŽrarchie lager gelegen switches zich afsloten. Daardoor was binnen het netwerk geen verkeer meer mogelijk en kon medisch personeel niet bij belangrijke data en applicaties. [...] De getroffen switch is tevens de netwerkschakelaar naar het backupsysteem, dat daardoor niet bereikbaar was, zegt woordvoerder [...] van het Universitair Medisch Centrum Groningen." (WebWereld, 11/08/12)

Respons van de organisatie

"Het ziekenhuis stelt een onderzoek in naar de precieze oorzaak en kijkt welke maatregelen genomen kunnen worden om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen." (Nu.nl, 11/08/11)

'In de evaluatie van de crash wordt de kritieke rol van de switch wat betreft het backupsysteem zeker meegenomen', zegt [de woordvoerder van het ziekenhuis]. Ook wordt bekeken of de fout in de software, die de switch deed uitvallen, een incident is of dat er meer speelt. De duur van het onderzoek zal volgens [de woordvoerder] eerder een kwestie van weken dan van dagen zijn. Na het weer opstarten van de switch en het weer open stellen van de lager gelegen switches kwamen een voor een de applicaties weer beschikbaar, zegt [de woordvoerder]. Daardoor kon gisteravond langzaamaan alle ziekenhuisdiensten weer draaien. Deze vrijdag verloopt weer zo goed als elke andere dag, zegt [de woordvoerder]." (WebWereld, 11/08/12)

Bronnen

Eerste publicatie:
Off-site link, opens in new window Nu.nl: Poli's UMCG vrijdag weer open (11/08/11)
Off-site link, opens in new window WebWereld: Storing legt ict-netwerk Gronings ziekenhuis plat (11/08/11)

Zie verder:
Off-site link, opens in new window Computable: Afsluitende core switches legden UMCG plat (11/08/12)
Off-site link, opens in new window WebWereld: Softwarefout in switch legt ziekenhuis lam (11/08/12)
Off-site link, opens in new window Rejo Zenger: Fout in software legt ziekenhuis plat (11/08/12)Creative Commons License

Al het oorspronkelijke werk op deze website © 2001-20YY D9D1E2.COM. Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.