Parkeerautomaten geskimd (11/02/17)

On-page link, opens in this window Beoordeling
On-page link, opens in this window Organisatie
On-page link, opens in this window Betrokkenen
On-page link, opens in this window Soort (persoons)gegevens
On-page link, opens in this window Type incident
On-page link, opens in this window Omschrijving van het incident
On-page link, opens in this window Respons van de organisatie
On-page link, opens in this window Bronnen

Beoordeling

★★ (de informatie over het datalek komt uit meerdere bronnen)

Organisatie

Gemeente Utrecht.

Betrokkenen

Gebruikers van de betreffende parkeerautomaten.

Soort (persoons)gegevens

"[De gegevens op de magneetstrip van de pinpas, en de pincode.] Het aantal geskimde passen en de hoogte van de schade is niet bekend." (Gemeente Utrecht, 11/02/17)

Type incident

Inbreuk op de vertrouwelijkheid van de verwerkte gegevens.

Omschrijving van het incident

"Twee parkeerautomaten van de gemeente Utrecht zijn geskimd. Eťn automaat staat op de Mariaplaats bij het conservatorium, de andere op het Janskerkhof tegenover de Boothstraat. De aanpassing van de parkeerautomaten is zeer professioneel uitgevoerd. [...] Bij de geskimde automaten is voor de pasinvoer een opzetstuk geplaatst om de magneetstrip te kopiŽren, boven de pinterminal is een camera geplaatst om de pincode te filmen [...] Gistermiddag kreeg de gemeente een melding van het bedrijf dat de pinbetalingen van parkeerautomaten afhandelt over skimmen op de Mariaplaats. De parkeerhandhavers controleren de andere automaten in de stad en hebben apparatuur ontdekt bij de automaat op het Janskerkhof." (Gemeente Utrecht, 11/02/17)

Respons van de organisatie

"De gemeente vraagt gebruikers extra alert te zijn op aanpassingen van parkeerautomaten en hun bankafschriften te controleren. De gemeente onderzoekt aanpassing van de automaten om deze wijze van frauderen te voorkomen. [...] De gemeente doet aangifte van deze fraude bij de politie. Gedupeerden kunnen terecht bij hun bank, die voor skimmen het financiŽle risico draagt. De gemeente probeert skimmen van parkeerautomaten te voorkomen. De gemeente gebruikt daarvoor gecertificeerde parkeerautomaten. De lichte kleur van de behuizing zorgt ervoor dat eventuele aanpassingen extra opvallen. Daarnaast is de pinterminal onder een hoek geplaatst om meekijken te bemoeilijken. Op het instructiescherm is te zien hoe een originele automaat eruit ziet, zodat gebruikers zelf aanpassingen kan constateren. Ook krijgt de gebruiker het advies het intoetsten van de pincode af te schermen. Tot slot controleert de gemeente regelmatig alle parkeerautomaten op onregelmatigheden." (Gemeente Utrecht, 11/02/17)

Bronnen

Eerste publicatie:
Off-site link, opens in new window Gemeente Utrecht: Parkeerautomaten Mariaplaats en Janskerkhof geskimd (11/02/17)

Zie verder:
Off-site link, opens in new window Security.nl: Utrechtse parkeerautomaten geskimd (11/02/18)
Off-site link, opens in new window Security.nl: Utrecht gewaarschuwd voor parkeerautomaat skimming (11/03/04)Creative Commons License

Al het oorspronkelijke werk op deze website © 2001-2011 D9D1E2.COM. Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.