Hotspots lekken persoonsgegevens, ook bij gebruik van https (11/01/12)

On-page link, opens in this window Beoordeling
On-page link, opens in this window Organisatie
On-page link, opens in this window Betrokkenen
On-page link, opens in this window Soort (persoons)gegevens
On-page link, opens in this window Type incident
On-page link, opens in this window Omschrijving van het incident
On-page link, opens in this window Respons van de organisatie
On-page link, opens in this window Bronnen

Beoordeling

★★ (de informatie over het datalek komt uit meerdere bronnen)

Organisatie

KPN.

Betrokkenen

Gebruikers van hotspots, onder meer op Schiphol.

Soort (persoons)gegevens

"Na vijf minuten wachten is [...] al drie wachtwoorden van Facebook, mijn.ing.nl en Gmail van nietsvermoedende gebruikers rijker. E-mails versturen namens anderen, inzicht krijgen in andermans correspondentie en zich toegang verschaffen tot andermans rekeninggegevens zijn met die gegevens een fluitje van een cent. Het achterhalen van wachtwoorden van anderen is ook mogelijk bij de betaalde variant van het wifi-netwerk, stelt [...]." (De Volkskrant, 11/01/12)

"Hoeveel zogenoemde hotspots van KPN lek zijn, is niet duidelijk. Een test in het Amsterdamse café [...]laat zien dat het netwerk daar exact dezelfde zwakheden vertoont. Het doet de jonge hacker vermoeden dat het om standaardinstellingen gaat. 'De kans is groot dat dit voor al hun hot-spots geldt.'" (De Volkskrant, 11/01/12)

Type incident

Inbreuk op de vertrouwelijkheid en potentieel ook op de integriteit van de verwerkte gegevens.

Omschrijving van het incident

"Veel openbare wifi-netwerken van KPN zijn zo lek als een mandje. Met een aantal gratis te downloaden programmaatjes kan een amateurhacker eenvoudig wachtwoorden en inloggegevens achterhalen van mensen die via het draadloze wifi-netwerk gebruik maken van zogenaamd beveiligde websites.
Dat blijkt uit een demonstratie aan de Volkskrant van [...], een leerling van het [...] Gymnasium. Op Schiphol, waar KPN gebruik van het wifi-netwerk sinds 16 december 2010 gratis aanbiedt aan reizigers, laat hij zien hoe eenvoudig het is.
Met een programma zorgt hij ervoor dat al het dataverkeer van apparaten die gebruik maken van het wifi-netwerk eerst via zijn computer loopt voor het langs de router van KPN gaat. Met andere software zet hij zogenaamd beveiligde https-websites om naar de onbeveiligde http-standaard." (De Volkskrant, 11/01/12)

Respons van de organisatie

"Een woordvoerder van KPN stelt in een reactie dat verkeer via draadloze netwerken nooit honderd procent veilig is. Om die reden raadt het bedrijf gebruikers van hotspots ook aan eerst een beveiligde persoonlijke verbinding (vpn) op te zetten alvorens het internet op te gaan. Het biedt de software daarvoor gratis aan op de site. De woordvoerder erkent dat die waarschuwing 'misschien wel prominenter op de site moet worden geplaatst.' Toch legt hij veel verantwoordelijkheid bij de gebruikers van draadloze netwerken zelf; 'je kan er ook voor kiezen geen vertrouwelijke zaken te regelen op een openbaar netwerk.'
Volgens de woordvoerder is er op technisch gebied aan KPN-kant wel iets te doen dat het euvel kan verhelpen, maar zou dat te veel kosten met zich meebrengen om een en ander commercieel nog aan te kunnen bieden. 'Het gaat om een afweging tussen gebruiksgemak, veiligheid en kosten.' Bovendien, stelt hij, 'is het feit dat beveiligde https-websites omgezet kunnen worden in niet-beveiligde http-sites een veiligheidsprobleem van die websites. Die hebben hun eigen verantwoordeiljkheid.'" (De Volkskrant, 11/01/12)

Bronnen

Eerste publicatie:
Off-site link, opens in new window De Volkskrant: Hotspots KPN zo lek als een mandje (11/01/12)

Zie verder:
Off-site link, opens in new window De AutomatiseringGids: Hotspot alleen veilig met VPN of hosted desktop (11/01/13)
Off-site link, opens in new window PrivacyNieuws: WiFi HotSpots KPN zo lek als een mandje (11/01/12)
Off-site link, opens in new window Security.nl: "Hotspots KPN zo lek als een mandje" (11/01/12)
Off-site link, opens in new window Welingelichte kringen: Zelf lekker hacken - bij KPN geen enkel probleem (11/01/12)Creative Commons License

Al het oorspronkelijke werk op deze website © 2001-2011 D9D1E2.COM. Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.